Zen és meditáció helyett akciós újságba való belemerülés

A kollégákkal a hétvégén a garábi Mahayana Buddhista Egyházhoz látogattunk el, mert meg szerettük volna nézni a világ legnagyobb hangtáljának kikiáltott nevezetességet. A hangtálat Samsarának nevezik, nekem erről a Samara című dokumentumfilm jut eszembe, aminek nagyon kellemes hangulata volt.

Jómagam nem gyakorlok semmilyen vallást, ugyanakkor gyermekkoromban megkereszteltek, sőt, még elsőáldozó is voltam. Az egyetemen szereztem néhány új barátot, akik közül néhányan vallástudományt tanultak. Miattuk kicsit közelebb kerültek hozzám a világvallások, így a buddhizmussal is közelebbről megismerkedtem.

A munkahelyen meglepődve tapasztaltam, hogy két kolléganőm is szimpatizál a buddhizmussal. Mivel alapvetően nyitottnak tartom magam az újdonságokra, örömmel mondtam igent a garábi látogatásra.

A hely csodaszép, teli van egyedi harangokkal, Buddha-szobrokkal. Nem meglepő, hogy a turisták zömét vonzza a hangtál és maga a hely is.

Mivel tényleg sokan látogattak el a hétvégén a hangtálat megnézni, valahol elkerülhetetlen volt, hogy trollokkal is találkozunk. Valahogy nem volt még szerencsém ahhoz, hogy valamilyen nevezetességnél ne találkozzak olyan emberrel, aki belerondít mások programjába.

Most ezt két öregasszony – bocsánat, idős hölgy – tette meg. Egyszerűen nem érzékelték, hogy egy kulturális központban vannak, ahol talán nem kellene hangosan beszélniük, pláne nem a másnapi nagybevásárlásról.

Ilyenkor mindig fogja az ember a fejét, hogy már megint olyan információkkal lesz gazdagabb, amit az agyának a legmélyebb zugába kell majd este lefekvés előtt elvarázsolnia.

A két öregasszony – bocsánat, én már csak így fogom őket hívni, mert tényleg elrontották a mi kikapcsolódásunkat. Szóval, ők csak az Akcióleső honlapról tudtak beszélni. Fogalmam sem volt, hogy mi az, korábban semmit nem hallottam még róla. Épp a Lidl akciós újságjának elérési útvonalát próbálta Gizike Marikának magyarázni: LIDL Akciós Újság -> Új Akciók -> AKCIÓLESŐ. Marika épp a tabletjén próbálta behozni a weboldalt. Mivel egy hegyen voltunk, a térerő nem volt a legjobb, ezért ők tánclépésben bejárták az egész teret. Egyet jobbra, kettőt balra alapon. Nézni is borzasztó volt őket, nemhogy hallgatni. Merthogy mindenki hallotta őket, mert hangosak voltak.

Gizike csak mondta és mondta, hogy Marikának hova kellene kattintania: LIDL Akciós Újság -> Új Akciók -> AKCIÓLESŐ. Bezzeg, ha elhozta volna az olvasószemüvegét, biztosan könnyebben látná. Gizike persze elmondta, hogy tegye be az olvasószemüvegét is. De nem baj, elismétli még egyszer az elérési útvonalat: LIDL Akciós Újság -> Új Akciók -> AKCIÓLESŐ.

Persze, a sikerről is tudunk egyből, mert Marika hangosan kommentálja a látottakat is. Természetesen jó lassan. Megtalálta a LIDL akciós újságját, és elkezdte sorolni, hogy melyik termék akciós, hiszen hát, holnap oda mennek családostól vásárolni. Erre már minden Garábon lévő ember rájött.

Marika örül, hogy nem csak egy akciós újság van, hanem kettő, így azt is megnézi. Kifejezi örömét az oldalszám miatt. Úgy látszik, ezt az infót is sikerült megtalálnia. Tehát közel 100 oldal tartalmát tudjuk meg mindannyian. Közben körül is nézek, de úgy látszik, hogy a többséget nem nagyon bosszantja ez a harsány dialógus, amit a két öreglány folytat. Egy-két rosszalló tekintetet azért nyilván én is elkapok. Lehet, hogy akkor csak én keltem nagyon morcos hangulatban.

A magatartásom számotvetése után rájövök, hogy amúgy – bármennyire is illetlen formát választottak ennek – nem beszélnek akkora baromságról. Mi is volt, Akcióleső az oldal neve? Így morfondírozok, miközben már pötyörészem is a mobilomon az internetes keresőbe. A honlapot gyorsan megtalálom, az elérési útvonalat pedig már fejből vágom, hiszen annyiszor elmondta Gizike, hogy LIDL Akciós Újság -> Új Akciók -> AKCIÓLESŐ.

Konstatálom, hogy már teljesen kizökkentettek a zen hangulatból, így már én is inkább a saját jegyzetelős applikációmba készítem a bevásárlólistámat. Gondoltam, ha visszaérünk Pestre, akkor az első utam egy Lidl-be vezet majd, ezt a weboldalt meg azonnal könyvjelzőbe is tettem.

Tulajdonképpen elnyerte a tetszésem, mert nem csak a Lidl akciós újságját, termékeit listázza, hanem szinte az összes nagyobb áruházét. Az oldal felépítése nagyon egyszerű, tényleg gyorsan meg lehet mindent találni. Hümmögve jegyzem meg magamban, hogy valóban közel 50 oldalas a Lidl akciós újságja. Nem is gondoltam volna. Mondjuk sosem voltam az az akciós újságokat böngésző típus. De a mai nap már úgyis kuka, így legalább ezzel a bevásárlólistával megpróbálok valamit kihozni belőle.

Le is ülök egy közeli padra, hiszen a többiek úgyis jobban belemerültek a programba, így én nyugodtan böngészek a neten.

Azon kapom magam, hogy a második akciós Lidl katalógust is megtekintem. Ebből is kijegyzetelem a számomra kedves termékeket. Persze, a naptáramba is beírom, hogy melyik nap kell elmennem a német szupermarketbe, mert amúgy úgyis elfelejteném.

Miután kész a listám, tovább böngészek a honlapon. Találok egy „blog” menüpontot, ahol elkezdem olvasgatni a cikkeket. Egészen érdekesek, a vásárlással összefüggően számos témát érintenek. Általában akciók, a hónap termékei, de vannak receptek, és házi praktikák is.

Az Akcióleső által további áruházak katalógusait is végigpörgetem, aztán visszatérek a Lidl katalógushoz. Újra végignézem, hátha kihagytam valamit. Ha már van egy listám, akkor legyen teljes. Persze, azért odasandítok a két öregasszony felé, akiket már nem is találok. Na, valószínűleg már elmentek, miután az én napom tönkretették.

Közben a honlapon észreveszem, hogy saját felhasználói fiókot is létre tudok hozni és el tudom menteni a listáimat. Még egy újabb regisztráció, legyintek. De tulajdonképpen ez nem is baj, mert így legalább majd spórolok egy kicsit és tudatosabb leszek a vásárlás tekintetében. Valljuk be, itt néha elszalad velem a ló, és csak random összevásárolok dolgokat. Meg is fogadom, hogy rendszeresen felnézek majd az Akcióleső honlapjára átböngészni az akciókat.

Tulajdonképpen, mivel egyszerre több katalógus is érvényben van 1-1 áruháznál, nem lesz nehéz dolgom összeállítani a listámat. Heti kétszer eljárok majd bevásárolni a listámmal és rendben is lesz minden. Az agyam teljesen kikapcsolt, annyira belemerültem a tervezgetésbe, hogy észre sem vettem, hogy a két öregasszony megállt mögöttem és rólam kezdtek el beszélni.

Gizike ugyanis észrevette, hogy én is a Lidl akciós újságját böngészem a telefonom kijelzőjén. Akkor érzékeltem a jelenlétüket, amikor megbökött és mondta, hogy „Na, látod, Marikám, ez a fiatalember is ugyanazt a Lidl akciós újságot nézi, amit mi böngésztünk az előbb. A fiatalok tudják mi a menő, így most már ki lehet jelenteni, hogy mi is igazán tartjuk a korral a lépést!”.

Hirtelen nem is tudtam reagálni a megjegyzésére, mert alig ocsúdtam fel a weboldal böngészéséből. A sors furcsa fintora, hogy én is tőlük hallottam az oldalról, de ezt már nem volt lehetőségem a tudtukra adni. Mindenesetre mosolyogtam egy jót, és elmentem megkeresni a kollégáimat. Javasoltam nekik, hogy hazafele ugorjunk be a Lidl-be, mert az imént két öreg hölgytől megtudtam hol kell keresni a tuti akciókat.

A kollégáim hirtelen nem értették, hogy mi is történik, így beszámoltam nekik az Akcióleső weboldalra bukkanásom történetéről.