A tökéletes megoldás érdekében néha megéri sokáig keresni

Amióta az eszemet tudom, valahogy kívülállónak éreztem magam. Sehol sem találtam a helyem a világban, olyan gyökértelennek éreztem az egész létemet. Keresztény hitre lettem keresztelve, és egész gyermekkorom ebben a szellemiségben telt. Egy távol – keleti út során ismerkedtem meg a buddhizmussal, ami túlzás nélkül megváltoztatta az egész életemet és a gondolkodásmódomat. Olyan tanokat ismertem meg, amik segítségével megleltem a lelki békét, és ma már nagyon sok hasonló helyzetben lévő embernek is szoktam segíteni, akik hozzám hasonlóan keresik az útjukat.

Az élet minden területére igaz, hogy fontos az, hogy az ember megtalálja a megfelelő megoldást, legyen bármi is az. Gondolok itt például a megfelelő energia tanúsítványra, ha az ember mondjuk el akarja adni a házát. Nekem erről fogalmam sem volt, amíg az egyik barátom fel nem világosított. Hálás is voltam neki, mert terveztem a kis házam eladását, hogy egy nagyobbat vehessek. Azonban 2009 óta minden új építésű házra kell kiállítani energetikai tanúsítványt, 2012 óta pedig a régi építésűekre is. Sokan sajnos erről nem tudnak, és csak akkor szembesülnek vele, amikor az ügyvédnél állnak a potenciális vevővel. Így nagyon le tud lassulni az eladási folyamat, ám ezt meg lehet akadályozni a www.e-tanusitas.eu oldalának segítségével.

Sokan nem tudják, mit is takar pontosan az energetikai tanúsítvány. Ez azt mutatja meg, hogy egy adott háznak mennyibe kerül a fenntartása, vagyis, hogy mennyire felel meg a különböző előírásoknak. Minél jobb besorolást kap egy adott ingatlan az energetikai tanúsítvány kiállításakor, annál kevesebbe fog kerülni az olyan dolgok befizetése, mint például a vízszámla vagy a fűtésszámla. Egy ilyen magasabb kategóriába eső ház azért is sokkal szerencsésebb, mert nem csupán olcsóbban lehet fenntartani, hanem azért is, mert ha eladásra kerül a sor, sokkal magasabb árat kérhetünk el érte, mint egy alacsonyabb kategóriás házért.

www.e-tanusitas.eu

A www.e-tanusitas.eu oldala által kiállított energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ha az ingatlanon változtatás történik, mint például egy hőszigetelés, akkor ennek megfelelően új tanúsítványt kell kiállítani majd. Mikor olvasgattam az előbb említett weboldalt, nekem az volt a legmeglepőbb, mikor azt írták, hogy ha valamelyik versenytárs cégnél kedvezőbb ajánlatot talál az ember, mint amilyet ők kínálnak, akkor azon az áron fogják a szolgáltatásukat a rendelkezésünkre bocsátani. Továbbá abból a szempontból is egyedülállóak, hogy nem csak az ország egy adott területén folytatnak tevékenységet, hanem hazánk egészét lefedik szolgáltatásaik. Ez azért különleges, mert a hozzájuk hasonló tanúsítványokkal foglalkozó cégek általában egy adott területen tevékenykednek, de az ő esetükben ez nem igaz.

Szerintem nagyon hasznos, hogy az interneten létezik egy olyan oldal, ami ilyen részletes tájékoztatást az egy hazai szolgáltatásról. Hiszen az életünk során szinte mindannyian kerülünk olyan helyzetbe, hogy építkezünk vagy házat adunk el, és ekkor szükség van energetikai tanúsítványra is. Ám az ember dolga sokkal nehezebb, ha azt se tudja, hol kezdje el a keresést. Éppen ezért azt szoktam mondani, hogy az ember az életében törekedjen arra, hogy minden területen megtalálja a neki megfelelő megoldást. Lehet itt gondolni például egy vallásra vagy világnézetre, amiben végül megtaláljuk önmagunkat, de hasonlóan hasznos az is, ha megtaláljuk azt a helyet, ahol ki tudják nekünk állítani a megfelelő energetikai tanúsítványt, ráadásul elérhető áron.