Kellemes melegben könnyebb eljutni a Zen állapotba

Mostanában különösen törekszem arra, hogy megtaláljam a belső békémet és egyensúlyba kerüljek önmagammal és a külvilággal is. Van amikor egészen könnyen sikerül, míg máskor végtelenül nehéznek érzem. Rájöttem, hogy egyebek mellett a hőmérséklet is közre játszik ebben.

Először az tűnt fel, hogy nyáron mindig nyugodtabb vagyok és alapjáraton nehezebb kimozdítani a higgadtságomból. Ezzel szemben ahogy beköszönt az ősz, és főként amíg nem indul be a fűtési időszak, addig meglehetősen könnyen borulok ki és bántok meg vele akár másokat is.

Úgy döntöttem, hogy ez ellen tenni kell, hiszen a probléma tulajdonképpen könnyűszerrel orvosolható. Arra jutottam, hogy lecserélem a lakásom jelenlegi fűtési rendszerét valami olyanra, ami kellően meleg hőmérsékletet tud biztosítani számomra az év bármely napján.

A neten böngészve azt találtam, hogy talán az infrapanelek lehetnek segítségemre. Korábban nem nagyon hallottam erről a megoldásról, de szerencsére a weboldalon elég részletesen leírják, hogy miről is van szó és mik az előnyei az alternatív megoldásokhoz képest.

Először is azt kell tudni, hogy ezeket a paneleket nem az ablak alá a falra, vagy a padlóba építve kell elhelyezni, mint a korábbi technológiákat, hanem akkor a leghatékonyabbak, ha a plafonra szereljük őket. Ez egyébként szerintem feng shui szempontból is sokkal jobb, mert nem töri meg a teret sem a formájával, sem a színével és az általában nem túl szép radiátor külső sem zavarja meg a harmonikus tér kialakítását. Ezen kívül persze biztos előnyben részesítik még a belső építészek és a kisgyermekes családok is, illetve bárki akinek háziállatai vannak. Ezzel ugyanis, hogy elérhetetlen magasságban rögzítjük, megakadályozzuk, hogy bárki is megégesse vele magát, vagy esetleg megrázza az áram. Sőt, a konvektorokhoz képest az is előny, hogy nem kell aggódni a szénmonoxid miatt, így mindenki nyugodtabban alhat.

Ha már a konvektorról van szó, akkor azt is elmondhatom, hogy az infrapanelek sokkal csendesebbek. Nem produkálnak pattogó hangokat amíg fel nem melegednek rendesen. A másik a számla nagysága, amit mindenképp érdemes megemlíteni. Manapság már nem annyira drága dolog ám árammal fűteni, mint régebben volt a nem túl korszerű eszközökkel.

Egyébként azt érdemes tudni, hogy mi az alapvető különbség a hagyományos és az infrapanelekkel való fűtés között. A megszokott módszerek alapvetően a szoba levegőjét melegítik fel, ezzel kisebb légáramlásokat okozva. Ezzel szemben az infrapanelek nem a levegőt, hanem azoknak a bútoroknak, tereptárgyaknak a felszínét fűtik, amiket elér az infra sugara. Akik már próbálták azt mondják, hogy ez még jobb hőérzetet és otthonosságot biztosít, mint a többi verzió.

Ha már az árakról beszéltünk, akkor elmondom, hogy ezen a weboldalon nagyon széles skálán mozognak. Azt látom, hogy kb 21 ezer forinttól indul és egészen 140 ezer forintig tart. Ez bizony olyan nagy választékot feltételez, hogy biztos ki kell majd kérnem a szakértő eladók segítségét a számomra legmegfelelőbb termék megtalálásában. A legfőbb szempontok egyébként a kívánt teljesítmény, az adott légtér nagysága és hát a saját ízlésem, mivel az infrapanelek többféle dizájnban is elérhetők.

Nagyon örülök neki, hogy ha végre eldöntöm, hogy melyik legyen, akkor tényleg megnyugodhatok és lemehetek Zenbe, ugyanis a vásárolt termékeket az ország bármely pontjára kiszállítják. Ez nagy segítség nekem, mert nem lenne túl kényelmes vonattal vagy busszal hazaszállítani vidékre.

Nagy szerencse, hogy rátaláltam erre a megoldásra, ugyanis nem sok kedvem és időm lenne egy olyan fűtési hálózattal bajlódni, amihez egy egész cső vagy vezetékrendszert kell telepíteni vagy éppen megjavítani.

Egy másik szempont, ami hirtelen bevillant, hogy ez segíthet enyhíteni az allergiás tüneteimet is. Már említettem korábban, hogy az infrapanekek a tárgyakat melegítik és nem a levegőt. Ez azt jelenti, hogy nem generálnak légmozgást, azaz a szoba levegőjében vagy akár a földön levő allergének és porszemek nem szállingóznak és keringenek folyton a levegőben, tehát nem is fogom olyan jelentős mértékben belélegezni, mint eddig. Még az is lehet, hogy végre ennyi év után letehetem az allergia gyógyszerem!

A weboldalon böngészve azt is megtudtam, hogy létezik olyan kisebb méretű verzió is, ami például kifejezetten a lábakat melegíti fel. Szóval mivel mostanában sokat dolgozom itthonról, nem kell attól félnem, hogy a kanapén ücsörögve, vagy az étkezőasztalnál ülve evés közben teljesen átfagy a lábfejem. Ez bizony sok kellemetlenségtől, még akár a szörnyű felfázástól is megvédhet engem. Szintén érdekes, hogy ezt kifejezetten háziállatot tartóknak, vagy szőnyeg esetén ajánlják. Az ára egyébként nagyon kedvező, nem éri el a 19 ezer forintot. Így mivel hamarosan tervezek venni egy nyuszit, lehet, hogy megfontolom ennek a beszerzését, nehogy megfázzon nálam szegény.

Kicsit elmélyedtem a termék választékban és azt látom, hogy vannak például keret nélküli és fa-, vagy alumínium keretes termékek is. Ez úgy gondolom, hogy tényleg csak ízlés kérdése. Én mondjuk biztosan inkább elrejteném, hogy beleolvadjon a plafonba és ne jöjjenek rá a látogatóim, hogy hogyan is varázsolom olyan kellemes meleggé a lakást.

Emellett látok olyan verziókat is, ami nem csak fűtésre, hanem például légkondinak, vagy hőszivattyúként is használható. Ez praktikus lehet, mert egyrészt nincs szükség több különböző eszközre – így a légkondi sem teszi csúffá a teret – illetve a hőszabályozással kapcsolatos problémáink nem csak a téli, hanem a nyári hőséggel teli időszakra is megoldódnak.

Látom, hogy azért attól nem kell félni, hogy ezek a fűtő berendezések idő előtt elromlanának, vagy ha igen, akkor cserben hagyna minket a kereskedő. A legtöbb termékre 5-10 év garanciát is biztosítanak, ami megnyugtató számomra, mert így biztosan nem a megtakarításomon múlik ezután, hogy meleg lakásba húzódhassak be a kinti zord időjárás elől.

Ha a honlapon esetleg elveszettnek éreznénk magunkat az elérhető 93 termék között, hogy számunkra melyik is lenne a legmegfelelőbb, akkor segítségünkre lesz az összehasonlító funkció, melynek segítségével könnyebben összemérhetjük a számunkra szimpatikus termékek funkcióit, teljesítményét és árát például.

Olyan infrapaneleket is találtam a választékban, melyek álmennyezetbe vagy akár gipszkarton álmennyezetbe illeszthetők, így az olyan irodaházakban sem lehet akadály, ahol ilyen megoldásokat alkalmaznak.

Ami a teljesítményt illeti, a 200 W-tól egészen 1000 W-ig terjed a skála, így biztos, hogy mindenki megtalálja köztük az igényeinek leginkább megfelelőt.

További segítségünkre lehet az egyes termékekben elhelyezett rugós beillesztő fül, mely megkönnyíti az elem felszerelését. Emellett találtam olyan infrapanelt is, amit kifejezetten törölközők szárítására fejlesztettek ki és ez termosztáttal vagy akár kapcsolós villásdugóval ellátott verzióban is elérhető.

Ahogy mentem tovább a választékon, egyre jobban megdöbbentem. Azt aztán tényleg nem gondoltam volna, hogy már olyan fejlett a technológia, hogy akár színes üveg és tükörpanelek is elérhetők. De tulajdonképpen miért is lepődök meg a 21. században?!

Ezek után tényleg az lesz a legjobb, ha kikérem a szakemberek segítségét. De azt meg kell hagyni, hogy a piros üveg törölközőszárítóba már most teljesen beleszerettem!