Buddhizmus és a napelemek

A Buddhizmus egyik alappillére a nem-ártás, ilyen értelemben a bolygó kizsákmányolása is igen távol áll a követőktől. Ezért nem lepődtem meg különösebben, amikor buddhista barátnőm kávézás közben azt kezdte ecsetelni, hogy napelemes rendszer kiépítését tervezi családi házukra. Jól hangzik a fenntartható fejlődés és a zöld energia, jó lenne, ha minél többen indulnának ebbe az irányba. Nem igazán értek a napelemekhez technikai értelemben, csak annyit tudok, hogy drága mulatság. Barátnőm is nevetve mondta, hogy az első keresése neki is a: napelemes rendszerek árak volt.

Így találta meg a napelemesrendszerek.info oldalt és a weboldal sok kérdésre azonnal választ is adott. Barátnőmék házánál a hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszer lesz a megoldás. Ennek a típusnak rengeteg előnye van: nem kell karbantartani, egyszerű a felépítése, automatikusan működik, digitálisan vezérelt és hosszú az élettartama, akár 50 év. A hálózatra csatlakozatott napelemes rendszerrel szinte teljesen kiváltható a saját energiafogyasztás. Ha pedig még többlet is termelődik, akkor az áramszolgáltató azt köteles átvenni, el lehet adni neki. Ez olyan helyeken jó főleg, ahol magas a napsütéses órák száma.

A napelemes rendszerek pontos árát végül nem sikerült megtalálnia az oldalon, mert sok szempont befolyásolja az árképzést. Például az árfolyam, illetve hogy tetőre vagy földre szerelt napelemes rendszer lesz-e a kivitelezendő? Mekkora és milyen teljesítményű lesz a kiépítendő rendszer, hiszen arányaiban ettől is változik az ár. Természetesen maguk a napelemek teszik ki a legnagyobb részét a napelemes rendszer árának. A Sharp napelemek kiváló minőségét meg kell fizetni, de ha 40-50 évig nem szeretnénk utána komolyabban hozzányúlni, akkor ők a kitűnő választás. Az első lépés az árajánlatkérés a napelemesrendszerek.info oldalon és utána szakértő segítségével átbeszélve, a konkrét igények és a ház adottságainak figyelembe vételével, készül majd az egyedi árajánlat.

Nagyon tetszett a napelemesrendszerek.info oldalon, hogy a teljes folyamat során végig kísérik a vevőt. Szükség van ugyanis különböző engedélyekre, például kérvényezni kell a villamoshálózatra csatlakozást és le kell adni a csatlakozási tervet is a szolgáltatónak. Ezt a napelemesrendszerek.info munkatársai intézik. Illetve az inverter típusok közül is csak a helyi áramszolgáltató által engedélyezettet használják a rendszer kiépítése során. Sokat jelent, hogy nem a vevőnek kell az apróbetűket böngészni, hanem gyakorlott szakemberek intézik az ügyeket.

Barátnőm olyan átéléssel adta elő a napelemes rendszerek előnyeit, hogy elhatároztam én is a végére járok. Hátha van olyan pályázati lehetőség, amivel én is ki tudnám bővíteni napelemmel a családi házunkat.