A vallás mennyire segít az alkoholizmus leküzdésében?

A vallás sokat tekintetében nagyon fontosnak tekinthető, hiszen a vallás egy útmutatást ad, életvezetésre ad javaslatot, melytől könnyebb lesz az élet. Azok, akik nem hisznek semmiben talán kicsit nehezebb dolguk van az életben. Sok vallás képviselteti magát, és az évek során egyre bővül a vallási paletta. De ami már nagyon régóta fent áll és létezik, az a buddhizmus, az a keleti életbölcsesség, mely sokat számára követendő. Az elvonulás és a tiszta gondolatok mindig előtérbe helyeződnek, és a lelki békét keresők körében ezért is igen kedvelt vallási forma. Sokaknak egy egy életeseményből a vallás segít kijutni és támaszt adni. De ha a vallás nem lenne elég, akkor mindenképpen szakember segítségét kell kérni, legyen szó bármilyen függőségről. Jelen esetben a szomszédom példáját tudom felhozni, aki már hosszú ideje küzd az alkohol okozta problémákkal. Sokáig nem is törődött vele és a családtagjai is csak ráhagyták, hogy ez falun teljes normális, hogy az ember iszik, és ezt a feleség és család elviselik.

Régi dolog, melyet most a szomszédomék készülnek felszámolni, hiszen már annyira egészségromláson ment keresztül a férj, hogy lépni kell valamit, nem elég csak annyi, hogy elfogadjuk a kialakult állapotot, és az életet végéig együtt élünk vele. Ezt el kell nekik felejtetniük, és segítséget kell kérniük, hiszen már annyira eldurvultak a családban is a helyzetek. Az apának be kell látnia elsőként, hogy ténylegesen segítségre van szüksége, erre rövid időn belül sor is került és kezdődhetett az az időszak, amikor egy komplexumot, vagy kezelő intézményt keressenek. Nem szeretnék, hogy a kórházi elvonóra menjen, mivel úgy gondolják, hogy az nem szolgálná eléggé a gyógyulási folyamatát. Egy családiasabb légkör sokkal jobban segítene a kialakult nehéz helyzetén. Az alkoholról leszokás nem egy egyszerű tevékenység, mindenképpen támogatásra szorul a leszokási folyamat. Ebben fog az alkoholról leszokásban segíteni a szomszédom számára az az intézmény, ahová egy hónapra be fog vonulni. Ahogy a felesége mesélte, egy nagyon komplex intézményt találtak, ahol ténylegesen otthoni környezetben tud gyógyulni. Az alkoholról leszokást elő tudják segíteni az a kezelési mód melyet, az intézmény képvisel.

Csoportos foglalkozásokat tartanak, de van egyéni beszélgetés is, minden kezelést szakemberek végeznek. Ami nagyon megtetszett a szomszédoméknak ebben az leszokást elősegítő intézményben, hogy olyan szakemberi gárdával és személyzettel dolgoznak, akik mind maguk is függők voltak, de sikeresen végig mentek a leszokás útján. Jó, hogy olyan emberek vezetik majd őt át ezen az útján, akik már jártak rajta és így további tanácsokkal is tudnak szolgálni, megértőbbek lesznek, hiszen ők is ugyan ezen az úton mentek végig. Nem csak orvosi, kezelői viszonyban lesznek, hanem egyfajta mentorként is tudnak funkcionálni. Így időpontot is foglaltak rögvest egy konzultációs időpontra, amelyből még választani is tudtak, hogy csak a leszokni kívánó személy vesz részt, vagy a családjával közösen szeretne részt venni egy állapot felmérésen. Ez annyira jó lehetőség, hogy még itt is a család tudja a támogatásáról biztosítani a leszokni kívánó fele. Örülnek, hogy ilyen remek intézményre leltek, és már alig várják, hogy megkezdődhessen a kezelés, majd egy hónap múlva talán gyógyultan távozhat a családtagjuk az intézményből. Sokat várnak, de reményeik szerint annyira profik a szakemberek, hogy ténylegesen segítségére tudnak majd lenni a rögös úton amelyre rá fog lépni.